Categoriearchief: Nieuws

Expositie ‘Art is a mysterious labyrinth’

Van 10 november t/m 8 december exposeren John Nieland en Eddy Zoëy samen bij Studio N201.

John Nieland schildert met Eddy Zoey

John en Eddy kwamen elkaar tegen op Ibiza, een spontane ontmoeting. Hun gesprekken, die begonnen op het eiland, hebben geleid tot een samenwerking in de vorm van expositie ‘Art is a mysterious labyrinth’. Ze zijn hiervoor op zoek gegaan naar gemeenschappelijke kunst-grond en hebben deze gevonden!

Het labyrint staat symbool voor de levensweg, de route naar je uiteindelijke bestemming. Je kunt nooit verdwalen in het labyrint in tegenstelling tot een doolhof. Je maakt als het ware een maximale omweg naar de kern.

Kunst verbindt. De twee verschillende stijlen van John en Eddy mengen zich op het grote doek. Het leek een uitdaging om de verschillende signaturen te combineren, maar uiteindelijk bleek de expressionistische stijl van Nieland goed te passen bij de pop-art achtige stijl van Zoëy en vloeide hun werk alsof het zo bedoeld was samen.

‘Ons werk ontstaat spontaan en vlecht gemakkelijk samen. Het lijkt alsof er lang over nagedacht is van te voren, maar onze schilderijen verschijnen terwijl we bezig zijn. Het is net als een labyrint, we slaan een weg in samen en bewandelen zonder vooropgezet plan de weg naar het eindpunt’

Kunst is net als het labyrint, een zoektocht naar de waarheid. Wat je op het doek zet, je innerlijke gevoel, zorgt voor verbinding en vertelt een verhaal. Uiteindelijk geef je met het eindresultaat vorm aan je gedachten en innerlijke wereld. Iedereen bekijkt de werken op zijn eigen manier. Kunst kan een spirituele invloed hebben en mogelijkheden bieden om pad te vinden in het doolhof van onze zintuiglijke waarnemingen en gevoelens.

Kunstwerken

Tijdens deze expositie zijn schilderijen en tekeningen te zien. Naast de gezamenlijke werken brengen beide kunstenaars ook eigen werk in. De onderwerpen en kleurstellingen van de verschillende selecties gaan goed samen. Er valt een hoop te zien, gelijkwaardig qua aantal, kleur, formaat en stijlen die naar elkaar toe lijken te trekken op het doek.

Tijdens de expositie zijn ook door Nieland beschilderde auto’s te zien. Zo bewerkte hij een Defender en een Eend op Ibiza. De Eend is helemaal vanaf Ibiza naar Nederland gereden!

Expositie ‘Art is a mysterious labyrinth’ loopt van 10 november t/m 8 december 2019 bij Studio N201. Meer informatie of een uitnodiging ontvangen voor de opening van deze bijzondere expositie? Stuur een e-mail: nieland.john@gmail.com

Kunstproject ‘Slag om de Schelde’

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat de slag om de Schelde plaatsvond. Om stil te staan bij deze gebeurtenis heeft Stichting Filmalot in samenwerking met Omroep Zeeland, de Zeeuwse filmhuizen, Film by the Sea, Zeeland Film Commission en het Bevrijdingsmuseum Zeeland bedacht om vijf beginnende filmakers de kans te geven een korte film te maken over deze historische dag. Zij ontvangen een startkapitaal van € 10.000 van Filmalot.

John Nieland Vlucht naar de vrijheid 50 x 70 olieverf op doek
Vlucht naar de vrijheid

Korte film project

Uit 45 inzendingen is het bedrijf Action Reaction van regiseur Justin Heyl, samen met vier andere filmmakers gekozen om een korte film te maken over de slag om de Schelde. De film van Heyl ‘Het Pamflet’ genaamd, verschijnt in april 2020.

“De film die we gaan maken speelt zich af tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog, in Westkapelle te Zeeland. Gebaseerd op het boek “Ze was 16” van Marlies Allewijn. Action Reaction gaat hiermee wederom een ambitieus project aan van epische proporties!” aldus Justin Heyl.

Naast het startbedrag zijn meer fondsen nodig om deze film tot een mooi eindproduct te brengen. Crew, acteurs, technici en andere medewerkers hebben aangeboden zich belangeloos in te zetten voor dit project. Ook is een kunstproject opgezet om fondsen te werven en meer bekendheid aan de film en de Slag om de Schelde te geven.

Kunstproject

Kunstenaar John Nieland heeft aangeboden om vier kunstwerken te maken die in beeld brengen wat 75 jaar geleden in Zeeland is gebeurd. Zelf heeft de schilder familiebanden met Zeeland en draagt dit project daarom een warm hart toe. Om goed over te brengen wat er 75 jaar geleden in Zeeland gebeurde, heeft Nieland twee Zeeuwse zussen Carla Guit-Evers en Ine Janse-Evers gevraagd te vertellen over hun herinneringen van de oorlogstijd en de impact van de oorlog op hun leven en dat van hun geliefden. Ine (1938) en Carla (1941) werden geboren in een ambtenaren gezin in West Zeeuws Vlaanderen. Hun vader Pieter Jacobus Evers was dienstplichtig en ten tijde van de mobilisatie en oorlog actief als luitenant.

“Terwijl de Zeeuwse zusjes vertellen over hun ervaringen en de verhalen van hun familie in de oorlogstijd in Zeeland, probeer ik hun emoties en intensiteit van deze verhalen op een vrije manier vast te leggen in een symbolisch kunstwerk,” vertelt John Nieland.

Nieland schildert in een vrije, expressionistische stijl en weet goed emoties en ervaringen vast te leggen in zijn krachtige schilderijen.

Eén van de werken wordt geschonken aan het Zeeuws Museum en de overige drie werken zullen worden geveild door het Zeeuws Veilinghuis. De opbrengsten hiervan komen ten goede aan de film ‘Het Pamflet’.

Een korte documentaire van dit kunstproject wordt gepresenteerd door Het Zeeuws Veilinghuis en Omroep Zeeland.

Van Ibiza naar Oita, Japan

Met het succes van de opening van zijn expositie ‘Lost on the Island Ibiza’ nog vers in het geheugen, is John Nieland alweer op weg naar een nieuw avontuur. Nieland verruilt de zonnige stranden van Ibiza voor het prachtige Japanse landschap, en woont en werkt deze winter in Japan.

De bekende Hilversumse kunstschilder verblijft komende 2,5 maand in het schilderachtige decor van het kunstenaarsdorp Oita in Taketa.  John  is hier op uitnodiging van het Japanse bedrijf Huits International en de Nederlandse overheid.  Een uniek project, waarbij John de eerste buitenlandse schilder is die voet zet in het dorp, en daar niet alleen zal wonen en werken maar ook exposeren. Nog unieker, is dat het atelier ‘Opa’ waar John verblijft, toegankelijk is voor publiek tijdens het schilderen. Een enorme uitdaging, waarbij John op bijzondere wijze kennis zal maken met Japan, haar inwoners en de cultuur.

Nieland sluit zijn verblijf af met een expositie in Japan.

Voor meer informatie, persaanvragen- en bezoek in Japan, contact:
Edwin Huits, Huits LLC
Telefoon: 096-288-9562
E-mail Info@Huitsllc.Com

Voor persaanvragen vanuit Nederland:
Kim de Jong, kim@johnnieland.nl


‘The Blue House’, verblijf John Nieland

De huidige expositie ‘Lost on the Island Ibiza’ is t/m 1 december nog te bezichtigen bij Diederiks Fine Art in Den Haag.

 

Expositie Nieland groot succes

Samen met de ruim 120 genodigden- en bezoekers, blikken we terug op een zeer geslaagde verkoop expositie! De dag begon met John’s interview bij Harry Mens, waarin niet alleen ‘Lost on the Island Ibiza’ aan bod kwam, maar ook zijn trip naar Japan, de Rietveld academie en het kunstenaars collectief Lamütta.

Bedreven en tegelijk bescheiden als hij is, zat John in zijn eigen, vrije stijl tussen de maatpakken om in het programma Business Class vol bezieling te spreken over zijn nieuwe werk. Met diezelfde bevlogenheid, opende Ds. Donkersloot de feestelijke opening in Den Haag met diverse anekdotes over John en zijn kleurrijke, gelaagde schilderijen, waarin zoveel schuil gaat.

Nog voor het eind van de opening was een deel van de schilderijen al van nieuwe eigenaren voorzien. De wijn smaakte goed, en ook de ‘Ibiza tunes’ van Andy Shillito​ en Mizza Hendrix​ vielen in de smaak. Al met al een zeer geslaagde dag. Hoewel John wegens de grote opkomst gedurende het programma helaas niet iedereen persoonlijk heeft kunnen spreken, wil hij iedereen heel hartelijk danken voor hun aanwezigheid!

Verkoop
Alhoewel er een flink aantal werken zijn verkocht tijdens de expositie, zijn er nog een aantal prachtige Nielands die wachten op een nieuwe eigenaar! Te zien in het speciale online magazine maar uiteraard nog mooier in het echt.

Mocht u interesse hebben in John’s nieuwe schilderijen, neem dan contact op met zijn agent Michel Stichter​ van Diederiks Fine Art.

De collectie hangt tot en met 1 december bij Diederiks Fine Art in Den Haag, en is tijdens openingstijden te bezichtigen.

(Foto’s: Evalien Weterings​ / Artwork Issuu: Rik Balder​, Studio RedLab)
Voor persaanvragen: kim@johnnieland.nl

     

Nieland’s ‘painted Duck’ hit in Ibiza

De door John Nieland in opdracht  beschilderde Ibizaanse eend voor Ducks United is helaas niet te zien op de komende expositie in Den Haag, maar schittert wel online! Nieland werd benaderd door het merk Ducks United toen hij op Ibiza verbleef om te werken aan zijn  nieuwe collectie ‘Lost on the island Ibiza’.

Ducks United, een charity car rental die bijzondere auto’s met gevoel verhuurt op Ibiza, Curacao en Mallorca, is erg blij met de kleurrijke creatie van John. Zijn kunst vertaald precies wat het merkt uitdraagt: vrijheid, zon, en ‘een experience you’ll never forget’.

De opvallende eend is een bijzonder gewild foto object door bloggers, toeristen en is zelfs gebruikt in een fashion shoot. Ook John zelf  is in zijn nopjes met het resultaat.

De perfecte combinatie van Nieland en Ibiza op wielen!

John Nieland te gast bij Harry Mens

Zondag ochtend 22 oktober is John Nieland te gast in het tv programma ‘Business Class’ van Harry Mens.

Nieland is uitgenodigd om te praten over zijn komende expositie ‘Lost on the Island Ibiza’, waarvan de feestelijke opening diezelfde dag zal plaatsvinden om 15:00 uur bij Diederiks Fine Art in Den Haag.

Business Class is elke zondag te zien van 10:30-12:00 uur op RTL 7 en wordt herhaald om middernacht.

Meer informatie op de website van Business Class.

EXPOSITIE ‘LOST ON THE ISLAND IBIZA’

                                       

Zondag 22 oktober exposeert John Nieland bij Diederiks Fine Art in Den Haag zijn spraakmakende collectie: ‘LOST ON THE ISLAND IBIZA’

Tijdens deze bijzondere expositie neemt kunstschilder John Nieland je mee op een reis vol tegenstellingen. Afgelopen zomer vertrok Nieland een paar maanden naar Ibiza, om met tal van inspirerende doeken terug te keren. Een eigenzinnige collectie, waarbij niet alleen de reis naar Ibiza, maar ook John’s innerlijke reis van zijn kleurrijke doeken af spat. 

 John Nieland liet zich inspireren door Ibiza. “Het is een eiland dat aan rekt, verbindt, afstoot en verleidt. Mijn relatie was net verbroken, en ik was benieuwd of ik daar in totale euforie zou komen of toch wel LOST zou rondlopen. Ik was op mezelf teruggeworpen, leefde primitief in een tentje en ondanks dat ik veel mensen om me heen had, voelde ik mij soms best eenzaam. Maar het is zeker niet depressief wat ik maak. Integendeel. Eerder sterk expressief.  Mijn schilderijen vertellen een verhaal.”

 Opening

Ds. Donkersloot opent de expositie op eigen wijze. Hij zal hierbij vooral ingaan op het verhaal van John en zijn werk. Hierna gaat John dieper in op de magie van Ibiza, en hoe hij tot deze unieke collectie is gekomen.  De expositie wordt afgesloten met een bijzonder muzikaal optreden.  Het programma wordt afgesloten door de op Ibiza wonende Ian McDonald (o.a. ex gitarist Gary Moore, Sting en Elton John) en Andy Shillito (ex tourmanager Florence & the Machine) die met hun ‘hippie tunes’ de officiële opening van een swingende vleug Ibiza zullen voorzien.

Wilt u een uitnodiging ontvangen voor de opening bij Diederiks Fine Art, stuur dan een e-mail aan Nieland’s agent Michel Stichter van Artwork Vision/Diederiks Fine Art: contact.artworkvision@gmail.com

Meer info over LOST ON THE ISLAND IBIZA hier